Tisk:       Velikost písma: - +


Cesty za místními dobrotami




Freudova neřest
Čokoládové doutníky „Freudova neřest“ se poprvé objevily na trhu při příležitosti 150. výročí narození Sigmunda Freuda. Jedná se o čokoládovou pochoutku s pikantní náplní v hořké čokoládě, kdy je kandované ovoce naloženo do pepře, nebo čili koření a poté zalito do čokolády ve formách doutníků, ty nejsou pálivé, mají jen pikantní až tabákovou chuť. A proč „Freudova neřest“? Freud, kouřil vášnivě doutníky a nepřestal ani při onemocnění rakovinou patra, na které také zemřel.

Dnes se již nevyrábí.

Příborské šifle

Medová laskomina, která je opředena spoustou dohadů. Vedou se diskuse o tom, jestli byly pečené na velkém plechu a pak krájené do obdélníkových tvarů, nebo byly odlévány do obdélníkových forem, nebo se skládaly z jednotlivých krájených proužků do tyčinek. A co stojí za jejich tvarovým původem? Mohou to být „šífy“ – jinak řečeno vory, místní šífaři si v minulosti brávali medový výrobek s sebou na své plavby, ale kdo ví?

Příborská freudovka
V období kolem roku 1980 existovala v Příboře likérka produkující hořké likéry. Jeden ze starých receptů této likérky se dochoval a dnes je opět v prodeji pod názvem „Příborská freudovka“. Freudovka proto, že podle ústních pramenů byl jedním z prvních degustátorů starý pan Jákob Freud. Tato lihovina je složena z macerátu ze směsi 10 bylin, vody, jemného rafinovaného lihu a rafinovaného cukru.

Štramberské uši
Perníkový cukrářský výrobek s medem a tajnou směsí koření. Receptura je chráněna a výrobek mohou vyrábět a prodávat jenom obyvatelé Štramberka, kteří vlastní licenci. Mezi výrobci se vede spor, jestli jsou lepší „uši“ lité do formy nebo uši válené.

A proč se ve Štramberku pečou?

 

  • Jako připomínka vítězství křesťanů nad Tatary v den Nanebevstoupení Páně roku 1241.
  • Dříve se používal předmět takového tvaru jako naslouchadlo k lepšímu vyslechnutí nařízení vrchnosti.
  • Jedná se o symbol štramberského čaroděje Kotouče.


A co je tedy správně? Je to odpověď „a“. Jedná se o připomínku vítězství křesťanů nad Tatary v den Nanebevstoupení Páně roku 1241. Podle místní legendy mělo tehdy nepřátelské vojsko svůj tábor na úpatí kopce Kotouč a místní obyvatelé po noční bouři prokopali hráz rybníka a ležení vytopili. Když voda opadla, našli prý na místě vaky s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři utínali křesťanům a posílali svému chánovi.

Hukvaldské koláčky a sklenovské preclíky
Na Hukvaldech to voní tradičními sladkými koláčky a sklenovskými preclíky. Každým rokem je můžeme ochutnat na Dnech hukvaldských preclíků a koláčků.

Zkuste si tipnout, k čemu také přispěly.

 

  • K zazdění zdejšího preclíkáře pana Světlíka na hradu Hukvaldy za špatnou práci.
  • Zachránily lidem život v době vystěhovalectví při mořeplavbě do Ameriky.
  • K tomu, že hrad Hukvaldy nebyl nikdy dobyt.


A jaká je správná odpověď? sklenovské preclíky se pekly již v 17. století. Díky svým vlastnostem zachránily lidem život v době vystěhovalectví (datujícího se kolem roku 1860) při mořeplavbě do Ameriky, neboť byly jedinou potravinou, která při dlouhé cestě po moři ve vlhku neplesnivěla (správná odpověď je „b“). Onen preclíkář Světlík byl dle pověsti zazděn ne kvůli preclíkům, ale protože nechtěl hradnímu hejtmanovi Harasovskému dát svou krásnou dceru za ženu. A o spojitosti mezi nedobytím hradu a preclíky nejsou žádné informace, dokonce existuje pověst, která vyvrací i to, že hrad nikdy nebyl dobyt.



Minipivovary


Minipivovar Příbor - Freudovo pivo- jedná se o kategorii minipivovaru s roční produkcí 500 hl. Vyrábí kvasnicový nefiltrovaný příborský ležák nesoucí jméno po významném místním rodákovi.

Městský pivovar Štramberk - světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu Trubač a tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu The Troobacz.

Kopřivnický minipivovar - kvasnicový ležák Lašský vulkán.

Minipivovar a pohostinství U Zastávky, Dolní Sklenov, Hukvaldy - Minipivovar byl založen v roce 2003 v obci Hukvaldy, místní části Dolní Sklenov. Jedná se o malý rodinný pivovar s ročním výstavem cca 300-500 hl kvasnicového piva. To je vyráběno jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin. Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky včetně vitamínu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny filtrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal a specifickou chuť.